• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

Dia internacional dels drets humans: diem no als drets confinats!

La comunitat internacional celebra aquest 10 de desembre el 72é aniversari de la Declaració de Drets Humans. Ho fa en un any 2020 realment atípic, envoltat per una pandèmia que afecta tot el planeta i que ens fa posar el focus, més si cal, en totes aquelles persones més desprotegides dintre les nostres comunitats. Les famílies que acompanyem des d’Amics del Quart Món pateixen desallotjaments forçosos, situacions de discriminació i altres vulneracions de drets. Us ho expliquem.

Des d’Amics del Moviment Quart Món recordàvem aquests dies el que comportava aquella declaració de l’any 1948 que va suposar el primer reconeixement universal de que els drets bàsics i les llibertats fonamentals són inherents a tots els éssers humans, i que tots i totes hem nascut lliures i amb igualtat de dignitat i drets, independentment de la nostra nacionalitat, gènere, origen ètnic, religió, idioma o qualsevol altre condició. 

Aquella declaració, traslladada a la realitat actual, ens fa plantejar-nos drets tant fonamentals com el dret a la vida, la igualtat davant la llei, el dret al treball, la seguretat social, el dret a l’ensenyament i el dret a l’habitatge digne i estable.

L’accés a l’habitatge com a dret fonamental

L’article 3 de la Declaració dels Drets Humans diu que tota persona té dret a tenir una seguretat i un habitatge digne. La nostra entitat està acompanyant aquests dies 9 famílies que estan en procés de desnonament, per evitar el desallotjament. Durant el punt àlgid de la pandèmia de la Covid-19 es van aturar però amb l’arribada de la ‘nova normalitat’ s’han représ.

Emmarcat dintre el dret a l’habitatge, el relator de les Nacions Unides en temes de pobresa extrema i drets humans va visitiar a inicis aquest any l’Estat espanyol per a recollir situacions de vulneració. Des de l’associació li hem traslladat la realitat de les famílies que acompanyem i que viuen a assentaments i habitatge inestable a Barcelona.

Moltes de les famílies que coneixem viuen en estructures temporals, camions i barraques en solars i fàbriques, així com a pisos ocupats. Tot i l’esforç de les famílies per transformar la seva situació i el nostre acompanyament, actualment encara el 67% de les 73 famílies que acompanyem viuen en una situació d’habitatge inestable. Això suposa la vulneració d’altres drets com el dret a la salut o el dret a la no discriminació.

Dret a un ensenyament en temps de la Covid

El Consorci d’Educació ha assenyalat que al 2020 un de cada cinc alumnes en situació de vulnerabilitat no va poder connectar-se en línia durant els mesos més greus de pandèmia. Són xifres preocupants, tenint en compte que l’any escolar ha començat al setembre amb un risc elevat de tornar a perdre l’accés a l’ensenyament si es tornen a tancar els centres per rebrots de la pandèmia.

Per altra banda, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha presentat un estudi on conclou que un 12% dels infants enquestats no tenen accés a un ordinador i un 40% mostra que els costos que comporta una connexió a internet són una barrera per a poder accedir-hi. Les mancances del sistema d’ensenyament, malgrat els esforços aplicats aquest any, fan més crítica la bretxa digital existent. 

L’article 26 de la Declaració dels Drets Humans afirma que tota persona té dret a l’ensenyament. L’accés a l’educació és, de fet, un dels pilars d’Amics del Moviment Quart Món, per això durant tot aquest 2020 hem treballat per a salvar aquesta bretxa digital viscuda a causa del a covid-19, donant classes de reforç als nens i nenes, ajudant-los a mantenir el contacte amb els col·legis i oferint ordinadors en la mesura de les nostres possibilitats.

Aquesta pèrdua de l’accés a l’ensenyament va acompanyada, en un gran nombre de casos, d’afectacions en el desenvolupament emocional, psicològic i educatiu dels infants i joves.

Dret a la igualtat i a la no discriminació

Malauradament,  la covid-19 ha vingut a agreujar, a més, el tracte discriminatori i l’exclusió social. No tenir el mateix accés a l’ensenyament que un company o companya de la teva classe, perquè no pots accedir a un internet estable o no tens un ordinador per a poder seguir el curs acadèmic, crea un estigma en els infants i joves que es troben en aquestes circumstàncies. Els allunya encara més de la socialització. 

Per això, al  llarg d’aquest 2020, des d’Amics del Moviment Quart Món hem fomentat les trucades telefòniques o les converses per missatgeria instantània per tal de fer un acompanyament especial als infants i joves en aquests difícils moments, especialment en època de confinament.

En aquest entorn tant inestable encara prenen més força les paraules que Eleanor Roosevelt, líder política i activista nordamericana, va pronunciar fa més de mig segle:

  “En definitiva, on comencen els drets humans universals? Doncs a petits llocs, tant propers i tant petits que no apareixen als mapes. I sens dubte, són els llocs que conformen el món de la persona: el seu veïnat, l’escola on estudia, la fábrica o l’oficina on treballa. Són aquests els llocs on cada dona, cada home i nena o nen busca una justicia equitativa, igualtat d’oportunitats, igual dignitat sense discriminació. Si aquests drets no signifiquen res a aquests llocs, tampoc significaran res a cap lloc. Sense una acció decidida dels ciutadans per a defensar aquests drets a l’entorn més proper, será inútil buscar progressos a la resta del món”.

Celebrem, doncs, els Drets Humans col·laborant en el nostre entorn més proper, a cada escola, a cada barri, a cada veïnat.