• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

QUÈ FEM?

Els nostres Projectes i Activitats

 

Amics del Moviment Quart Món Catalunya volem acompanyar famílies d’origen galaicoportuguès a sortir de l’exclusió social.

Per fer-ho, treballem amb 3 projectes paral·lelament destinats a tots els membres de les famílies: adults, nens i joves.

Des de l’associació organitzem diverses activitats que volen respondre a les necessitats que les famílies es plantegen. La pregunta que ens fem abans de crear una activitat és sempre la mateixa: com beneficia això a tota la família?

La nostra mirada és transversal; no incidirem en els infants i joves sense acompanyar també els seus pares i mares, i no podem incidir en els adults si oblidem els més petits. Per això, la nostra acció es basa en tres pilars fonamentals per a la inclusió social: educació, habitatge i recursos suficients per viure de manera digna i estable.

Sembla obvi, però avui dia a Barcelona no tothom té garantits aquests tres pilars bàsics. Les famílies que acompanyem des de Quart Món en són un exemple. Elles s’esforcen dia a dia per aconseguir-ho i nosaltres seguirem al seu costat.

Pots veure exactament què fem a cadascun dels projectes entrant als següents enllaços:

  • Reforç educatiu grupal
  • Reforç educatiu individual
  • Activitats per a adults
  • Grup de lleure infantil
  • Grup de pre-joves i joves
  • Activitats lúdiques familiars
  • Visites a les famílies
  • Suport i acompanyament

Qui es beneficia de les activitats que organitzem a Quart Món?

 

Els pares i mares han comptat amb poques oportunitats d’educació formal i, per això, han de superar molts reptes per accedir al mercat laboral i aconseguir una feina que els permeti obtenir uns ingressos dignes. Un altre repte important i bàsic per avançar en la inclusió social és la construcció de ponts, la relació amb l’entorn i l’accés als recursos del barri.

Els nens i nenes que participen a les nostres activitats han nascut a casa nostra, van a l’escola i venen amb molta il·lusió a jugar i, sobretot, a fer els deures perquè a casa sovint no tenen ningú que els pugui donar un cop de mà amb els deures de l’escola.

Els joves que acompanyem des de Quart Món estan fent un gran esforç per avançar amb els estudis i ajudar a l’economia familiar. Fa uns anys, la majoria no assolia el graduat escolar però ara això està canviant i, a poc a poc, alguns joves s’animen a estudiar un grau mig convençuts que la formació és bàsica per millorar la seva situació.

Des que les famílies van arribar a Barcelona, fa 20 anys, la seva situació ha millorat: estan empadronades, els infants van a l’escola, tenen targeta sanitària, etc. Les dificultats que encara tenen per davant, però, no deixen de ser difícils: deixar de viure en un habitatge inestable i insegur i aconseguir ingressos estables i suficients per viure dignament.

 

Abast territorial dels projectes

 

Els projectes dels Amics del Moviment Quart Món Catalunya pretenen acompanyar les famílies allà on viuen i estan ubicades. En l’actualitat, aquestes es troben al Poblenou, el Clot, el Besós, Ciutat Meridiana, Sant Andreu, Bon Pastor, Torre Baró, Trinitat Vella i el Carmel.

Algunes famílies viuen a municipis propers com Montcada i Reixac i Santa Coloma, en habitatges inestables, però segueixen vinculades als recursos de Barcelona i el projecte de Quart Món.