• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

El 25è curs dels Amics Quart Món: 2022-2023

Abans d’entrar a l’estiu fem un repàs del que ha estat aquest curs: esplai, grup de joves, reforç, sortides, així és com els amics i amigues acompanyem les famílies

 

Arriba l’estiu i comencem a tancar el curs, però abans, fem un repàs de què ha estat aquest 2022-2023 en companyia dels Amics del Moviment Quart Món.

Esplais

Aquesta és una de les activitats preferides pels infants. Amb els esplais que fem al barri de La Pau i de Torre Baró, defensem el dret al lleure i acompanyem una desena d’infants. Alguns d’aquests nanos viuen en assentaments informals mentre que d’altres ja han aconseguit instal·lar-se en un habitatge estable.

Què fem? Cada dia, en arribar, fem una rotllana on repassem les normes i expliquem una mica els jocs que jugarem. “El Pistoler”, “Terra, mar i aire”, travessar un pantà ple de monstres, jocs de paraules i moltíssims més.

També treballem amb conceptes relacionats amb l’època de l’any: tardor, Nadal, Pasqua, primavera… Per exemple, durant la Pasqua vam fer un concurs de decoració d’ous a Torre Baró. Aquesta activitat es va vincular amb el tema de l’alimentació, la cuina i tot el que implica viure en una llar. 

A vegades, altres infants del barri s’apropen a les nostres rotllanes i juguen amb nosaltres, d’altres, som els dels Amics que ens incorporem a activitats que altres casals estan organitzant. Així és com fem barri.


Reforç

Com que no tot és jugar, també fomentem l’èxit acadèmic. Cada setmana anem a visitar els infants per fer reforç escolar. Ho fem en espais diferents, en alguns casos a casa seva, d’altres en espais compartits amb altres casals i amb les escoles.

El voluntariat que acompanya aquests infants és conscient dels efectes de l’escletxa escolar i per això treballa en coordinació amb el professorat, incidint en els aspectes que més poden beneficiar el desenvolupament dels infants: adquirir habilitats bàsiques com la lectura i la comprensió.

Estem molt contentes de veure que la participació dels infants al reforç escolar ha estat també enfortida per l’interès de mares i pares de venir amb nosaltres. El reforç escolar ajuda als infants a adquirir hàbits d’estudi, motivar el seu interès en l’escola i recordar-los que ells poden!


Joves

Els reptes amb la dotzena de joves que acompanyem, són múltiples. Per una banda, incidim en la formació d’aquests nanos i, alhora sabem que es troben en etapes de presa de decisions i d’adquisició de diferents responsabilitats.

En molts casos, els joves que acompanyem han patit desallotjaments que els han obligat a marxar lluny. Nosaltres els continuem donant suport i acompanyament per tal que puguin continuar les seves formacions i també oferint sortides i lleure. Els joves que participen, han mostrat una millora en la seva autonomia i moltes ganes de sortir i conèixer la ciutat. Valorem molt l’esforç per desplaçar-se des dels diferents llocs on viuen i participar en les activitats proposades pel voluntariat.


Excursions

Les excursions són la part més dinàmica del curs i enguany n’hem fet moltes amb infants, joves i fins i tot adults.

La primera va ser al començament del curs. Els més petits van anar a visitar el Cosmocaixa; per la seva banda, el grup de joves organitza la major part de les seves activitats amb sortides que fomenten l’autonomia i l’ús del transport públic.

També, vam sortir amb les dones al Parc Güell i al Recinte Hospital Sant Pau. Aquests dies van ser una descoberta per a elles, una mica d’història del Modernisme, de traslladar-se en grups d’amigues i de conèixer el passat de la ciutat.


Com cada any, a la primavera van fer la sortida d’esplais a la platja i una excursió, aquest cop al Tibidabo. 

Per finalitzar, l’activitat estrella: set infants, nou joves i tres mares cuineres acompanyats per set persones voluntàries i dues tècniques van participar a les colònies d’estiu. Un cap de setmana intensiu amb els infants, amb tota mena de jocs i dinàmiques preparades: taller de xapes, jocs de nit, jocs de relleus, reptes, i molt més.

 

Voluntariat

Com sempre, recordem que la força de la nostra entitat recau en el voluntariat. Res del que fem seria possible sense la participació de les nostres voluntàries i voluntaris que estan a prop de les famílies visitant-les cada setmana conscients de les realitats de l’infrahabitatge. Ells i elles organitzen les activitats però sobretot generen aquest vincle que perduren en la trajectòria d’aquests nens i nenes.