• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

Fem sensibilització compartint les nostres experiències d’acompanyament

Una exposició fotogràfica itinerant, xerrades per parlar de les diferents manifestacions del sensellarisme, i fins i tot un concert benèfic. Expliquem aquest tres eixos de sensibilització i visibilització de la nostra tasca

Quart Món viu des de fa un quart de segle, temps suficient per arribar a milers de persones: famílies acompanyades, voluntariat que ofereix el seu temps i amistat, persones que reben la informació per un conegut o coneguda, d’altres que ens escolten a la ràdio o ens veuen en una entrevista a la televisió…

Com a tancament d’aquests anys, o com a inici d’altres 25, hem treballat a través de tres eixos de sensibilització: un concert benèfic, l’exposició fotogràfica itinerant i xerrades de conscienciació a centres educatius.

L’element clau i més extens en temps està sent la mostra fotogràfica 25 anys de memòria assentada. Aquest recull de 25 fotos s’ha convertit en una exposició itinerant mitjançant la qual fem visible la situació de les famílies que conviuen a Barcelona i que són veïns i veïnes de la ciutat. El recorregut de l’exposició fotogràfica es va iniciar a un institut, que va obrir camí per passar per centres cívics, biblioteques, altres organitzacions i centres educatius.

Cada exposició ha vingut acompanyada d’una inauguració amb un públic molt divers segons l’espai: des d’infants que la miraven camí a l’extraescolar, fins a veïnes del barri que hi reconeixen els carrers on se situava alguna de les caravanes. També l’alumnat dels centres educatius han pogut gaudir d’una petita presentació dels blocs que es trobarien en l’exposició; assentaments, dones, educació i lleure.

Les parades de l’exposició el 2024 són:

  • Del 9 de gener a l’1 de febrer, a la Biblioteca del barri del Clot – Josep Benet, a la Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38
  • Del 5 de febrer a l’1 de març, al Centre de Formació Professional Bemen 3 (exclusiva per l’alumnat del centre)
  • Del 4 al 29 de març, a l’espai d’Educo, un espai de coworking orientat a la igualtat educativa, al Carrer de Guillem Tell, 47 (exclusiva per la plantilla de la organització)
  • Del 2 al 14 d’abril, a l’Hotel d’Entitats La Pau, Seu d’Amics Quart Món i d’altres associacions d’acció social, al carrer de Pere Vergés 1 (mira aquí com arribar-hi)

Per altra banda, les xerrades de sensibilització estan sent fonamentals per la difusió i l’apropament a realitats que no entren en l’imaginari de moltes persones: el sensellarisme, l’habitatge inadequat o els mecanismes d’exclusió.

La primera d’aquestes xerrades va ser possible gràcies a la participació de les alumnes del màster d’Educació Social de l’Universitat de París Nanterre, on van conèixer la nostra metodologia i la vinculació amb ATD Quart Monde. També es van fer xerrades a l’Institut Salvador Seguí adreçades a l’alumnat de Formació Professional en diferents disciplines com ara Integració social, Atenció a persones en situació de dependència, Animació sociocultural o Educació infantil, entre d’altres.

Durant els pròxims mesos, serem al Centre de Formació Professional Bemen 3 i també al Princess Margaret International School. L’objectiu d’aquestes xerrades és explicar a l’alumnat les diferents situacions que trobem i atenem així com les causes i conseqüències de viure en situació d’habitatge inadequat, sigui en una nau o en un local.

Si estàs vinculat o vinculada a algun centre educatiu que es pugui beneficiar d’aquestes xerrades, no dubtis a contactar amb nosaltres a través del correu info@amicsquartmon.org.

Un altre eix de visibilització va ser el nostre concert benèfic. El vam fer dins del marc del 25è aniversari de l’entitat i va ser un èxit! Aquest format ens va permetre acollir a 300 persones que van poder veure en directe el grup La Banda Records a la Sala Luz de Gas de Barcelona, a més de contribuir a la continuació del projecte. Vam passar una molt bona estona amb el voluntariat, amics, amigues, familiars i fins i tot amb persones que no ens coneixien i van tenir l’oportunitat de fer-ho.

Aquestes activitats han estat possibles gràcies al suport econòmic de la Diputació de Barcelona i estan emmarcades en el fons a favor d’entitats sense ànim de lucre per a commemoracions d’esdeveniments.

Així és com seguim lluitant perquè cap família es quedi sense llar. Mentre tinguem situacions de sensellarisme a la nostra ciutat, la nostra tasca continua.