• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

Un curs que acaba amb molts aprenentatges

Un curs nou i amb aquest, nous reptes i objectius. Expliquem com ha estat l’any i de quina manera ens apropem a noves famílies, i sobretot als seus infants per oferir-los espais de reforç i lleure.

Us heu adonat de la rapidesa amb la qual ha passat aquest curs? Sembla que ha passat volant amb tantes activitats que hem fet.

Aquest curs no ha estat un curs com els d’abans. Després de tants anys qui ens havia de dir que aquest curs anava a ser tant o més emocionant que el primer. Ens ho arriben a dir fa uns anys i segur que riem. Però clar, amb la saviesa dels 25 anys vam decidir fer un gir en el nostre camí que ens ha fet reaprendre moltes coses que pensàvem que ja en sabíem.

Aquest gir ha suposat començar a treballar amb famílies també en situació d’habitatge inadequat, però d’altres procedències; això ha estat el gran repte. Tot i ser-ho, hem pogut estar al costat de gairebé 150 persones, visitant a unes 38 famílies repartides per Barcelona i també altres municipis on han hagut de marxar expulsades.

Aquest curs ens hem enfocat principalment en el reforç escolar i en el lleure. L’educació és un dret de tots els infants fonamentat en els beneficis que aporta al seu desenvolupament integral. El lleure, per la seva banda, és tan important com les classes a l’escola o l’esport, però lamentablement no és una activitat a la qual tinguin accés tots els infants. Moltes vegades, les problemàtiques de les famílies poden fer que les necessitats dels més petits i petites quedin a un segon pla, per això, hem dedicat gran part dels nostres esforços en oferir-los activitats de lleure.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ara l’estiu continuarem fent activitats per compartir amb els infants. Farem sortides distribuïdes al llarg de juny, juliol i agost que substituirien les colònies, també és una manera de conèixer millor les famílies i teixir un vincle amb tots els membres.

Fins ara, ja hem fet dues grans sortides aquest curs. El passat mes de març vam anar al Museu de la Ciència CosmoCaixa, va servir perquè els infants treballessin conceptes que han fet a l’escola a la vegada que s’ho passaven d’allò més bé i visitaven una part de Barcelona desconeguda per a molts d’ells i elles.

El mes de juny vam anar a fer una mica d’esport per gastar tota l’energia que es té en finalitzar el curs. Entre el voluntariat vam decidir anar amb els infants i joves a un Salting. Va  haver-hi molts salts, caigudes i riures. I encara ens queda un parell de sortides aquest estiu. Aquest mes de juliol anirem a les piscines de Can Dragó per refrescar-nos. En tenim moltes ganes i ja ens estem preparant per fer tombarelles a la piscina.

Però aquestes sortides no han estat programades des de l’inici del curs. Hem hagut de fer molta observació i escolta activa a les famílies per poder adaptar les nostres activitats a allò que necessiten les famílies. Pot ser que ens quedem amb aquest format de sortides periòdiques o pot ser que canviem el curs que ve. Anirem aprenent amb les famílies que acompanyem a adaptar millor les nostres activitats a la seva realitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I quines conclusions podem treure d’aquest primer curs amb tants reptes? En general, tots i totes tenim un bon sabor de boca. Els infants no han trigat gens a adaptar-se a les nostres dinàmiques i les famílies ja es comencen a animar. Elles no han trigat a obrir-nos les portes i fer-nos un lloc des d’on podem acompanyar-les, es pot dir que compten amb nosaltres.

I què passarà el curs vinent? Encara està tot per decidir. El que sí que tenim molt clar és que des de l’equip de voluntariat dels Amics del Moviment Quart Món en tenim moltes ganes de continuar acompanyant a les famílies d’aquests anys, i tant de bo algunes de noves.