• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

En temps de confinament, ens reinventem!

La crisi per la Covid-19 ens ha fet reinventar la manera de seguir al costat de les famílies i els infants que acompanyem. De manera telemàtica, estem donant suport a 69 famílies treballant en xarxa amb serveis socials i centres educatius, hem engegat un projecte d’acompanyament educatiu amb 30 infants i joves i dinamitzem dos grups de dones i joves per sentir-nos a prop. 

Estar al costat de les famílies que acompanyem és la missió de la nostra entitat des de fa més de vint anys. Ho fem visitant les famílies allà on viuen, fent un cafè mentre compartim alegries i dificultats, donant suport en tràmits complicats i amb activitats amb els infants, joves i adults. La crisi social i sanitària per la Covid-19 i el decret d’alarma ens ha portat a adaptar-nos a una nova situació i a idear noves maneres de seguir acompanyant que us volem explicar.

Fem els deures a distància implicant famílies, escoles i serveis socials

Els infants són els que han notat més els efectes de la pandèmia: la majoria viuen en habitatges inestables i petits i durant moltes setmanes no han pogut sortir al carrer; molts pateixen situacions de vulnerabilitat i tenen dificultats per seguir les activitats de l’escola. Per seguir acompanyant-los, hem ideat un projecte d’acompanyament educatiu des de la distància que es fixa sobretot en els infants i joves que estan en moments escolars de transició o en una situació de vulnerabilitat.

Participen 30 nens, nenes i adolescents de 22 famílies diferents i els acompanyen una quinzena de voluntaris i voluntàries que, de manera individualitzada, contacten cada setmana per fer els deures, llegir, escriure contes que s’inspiren en el moment actual i compartir com es troben, entre d’altres. Ho fem per telèfon, videotrucada o whatsapp, coordinant-nos amb 18 centres educatius de primària i secundària i també amb serveis socials. El fet de fer-ho a distància ens ha permès, a més, implicar molt més algunes mares i pares dels infants i apoderar-los tecnològicament perquè puguin ajudar els seus infants amb els deures.

Des que es va decretar l’estat d’alarma i el confinament, també hem intentat donar suport als infants i les famílies proporcionant material bàsic per fer deures i activitats i estem pendents de les necessitats tecnològiques i de connexió que puguin tenir.

Vols donar suport al projecte educatiu? Hem creat un repte de micromecenatge en el qual pots aportar econòmicament o bé el pots compartir! 

Practiquem la lectura i expressem les emocions per whatsapp

Valors com l’amistat i sentir-se part d’un grup són importants, amb i sense confinament. Per això, seguim en contacte amb els nois i noies del grup de joves, de manera grupal i individual. Ho fem a través de whatsapp, compartint com ens sentim a través dels emojis i posant-nos reptes de lògica que ens mantenen actius. I també trucant-nos per saber com estem, mantenir el contacte amb els joves i les famílies i donar suport educatiu quan cal.

En aquest sentit, estem motivant algunes dones a no perdre la pràctica de llegir i escriure i a fer, des de casa, algunes activitats que els hi plantegem. De moment hi participen dues dones i esperem que s’hi sumin més!

Seguim al costat de 69 famílies

L’acompanyament educatiu dels infants, la dinamització dels joves i motivar les dones per seguir aprenent són les tres activitats que hem reinventat i reformulat en els darrers dos mesos. L’objectiu final de totes elles és acompanyar les famílies però no ens quedem aquí i seguim en contacte amb altres famílies que no participen en les activitats per detectar necessitats i saber com estan. En total són 69 famílies. Parlem per telèfon, whatsapp i videoconferència i donem un cop de mà en tràmits online i situacions que poden sorgir.

La majoria de les famílies viuen aquests dies amb els ingressos de la Renda Garantida i senten una mínima seguretat. Volem destacar també que algunes famílies treballen en el sector del transport i de l’alimentació i, aquests dies, han aportat el seu granet de sorra perquè les seves feines són serveis essencials. 

Els desallotjaments, de moment, estan paralitzats. Afecten 21 famílies que acompanyem i sabem que, quan la situació es restableixi, es reprendran. Per això, seguim i seguirem acompanyant.

Més informació:

Coneix més sobre la nostra entitat i mira com pots col·laborar