• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

Seguim acompanyant, malgrat el coronavirus

L’estat d’alarma decretat a mitjans de març a causa de la crisi sanitària del COVID-19 ens ha sacsejat com a societat i, encara més, a les persones que viuen en una situació de més vulnerabilitat. A Amics del Moviment Quart Món hem aturat les activitats habituals però seguim acompanyant les famílies que coneixem i us ho volem explicar.

Des de fa setmanes, la porta del nostre local està tancada i les activitats de lleure i suport educatiu que fem amb els infants i adults s’han aturat. L’estat d’alarma decretat pel coronavirus ens ha deixat confinats a casa i, entre d’altres, ha evidenciat la importància de l’acompanyament social i el fet de tenir una llar estable.

Us volem explicar com ens hem adaptat a la situació com a entitat i com estem acompanyant les famílies, així com algunes reflexions que tot allò que el context actual està evidenciant.

Què estem fent des de la nostra entitat?

Des de la distància, seguim acompanyant les famílies. Enyorem visitar-les i fer el cafè juntes però les truquem cada setmana per saber com estan i saber què necessiten. Durant aquestes setmanes, les hem acompanyat en la soledat i en la incertesa, hem donat un cop de mà en tràmits i ens hem preocupat perquè totes tinguin el suport social que necessiten.

El grup de joves, en què participen nois i noies de 12 a 17 anys, s’ha reinventat per seguir en contacte durant els dies de confinament i mantenir el sentiment de pertinença. De manera online, comparteixen reptes setmanals per compartir el dia a dia i expressar les emocions i, de manera individual, s’intenta acompanyar els nois i noies en els seus estudis i expectatives educatives.

El reforç escolar que portem a terme als barris del Clot i la Verneda també ha quedat aturat aquests dies i ha evidenciat com és de necessària aquesta activitat durant tot l’any perquè els infants puguin seguir més fàcilment els estudis. L’equip de voluntariat està planificant noves activitats i preparant material per poder donar un cop de mà als infants quan la situació s’estabilitzi.

Les activitats de lleure que habitualment fem als barris del Clot i de Torre Baró amb els infants s’han aturat. Els infants i les seves famílies estan a casa i l’equip de voluntariat també, tot i que compartint i interessant-se des de la distància per la situació dels nens i nenes. Aquests dies ens serveixen per plantejar com reprendrem les activitats i com, des del joc, haurem d’acompanyar els infants en verbalitzar i entendre les seves emocions.

Allò que funciona i allò que ens preocupa

Ens preocupa que els infants no puguin donar continuïtat al seu aprenentatge escolar. Molts dels nens i nenes que acompanyem cursen els estudis amb una adaptació curricular i tenen dificultats acadèmiques. Aquests dies a casa, la majoria no tenen el material necessari per fer deures ni les eines informàtiques que els facilitin connectar-se i seguir les activitats virtuals que des d’alguns centres educatius s’estan proposant. Molts dels infants, a més, no tenen un espai adequat a casa per seure i fer deures o simplement llegir.

Valorem l’acompanyament que des de serveis socials i des dels centres educatius s’està oferint a les famílies que coneixem. La majoria de les famílies ens expliquen que han pogut accedir a les targetes de les beques menjador i que han trobat suport quan l’han necessitat. En aquest sentit, també valorem el paper de la Renda Garantida que, en aquests moments, està donant a les famílies una mínima seguretat d’ingressos, un fet que no succeeix en altres persones i col·lectius que viuen en assentaments i habitatge inestable.

La paralització de tots els desallotjaments de manera temporal és una bona notícia però ens preocupa què passarà després, quan superem l’estat d’alarma. En aquests moments, fins a 21 famílies que coneixem es troben en procés de desallotjament i les alternatives habituals que se’ls ofereixen no garanteixen l’accés a l’habitatge digne.

Vols col·laborar?

Dona’ns un cop de mà per seguir acompanyant, fes un donatiu!