Expliquem a l’ONU la realitat de les famílies en assentaments a Barcelona

Expliquem a l’ONU la realitat de les famílies en assentaments a Barcelona

El relator de l’ONU en temes de pobresa extrema i drets humans ha visitat l’Estat espanyol per recollir situacions de vulneració de drets. Amics del Moviment Quart Món li hem explicat en un informe la realitat de les famílies que acompanyem i que viuen en assentaments i habitatge inestable a Barcelona. Compartim les idees principals.

A Barcelona fa anys que es recullen dades bàsiques per dimensionar la problemàtica del sensellarisme i per això sabem que hi ha més de 4.000 persones sense llar: unes 1.200 persones viuen al carrer, altres 2.100 persones dormen en recursos públics i privats i més de 830 viuen en assentaments irregulars i locals buits.

Moltes de les famílies que acompanyem a Amics del Moviment Quart Món s’engloben en aquest últim col·lectiu, viuen en estructures temporals, barraques i camions en solars i fàbriques en desús i també en pisos ocupats. Van arribar a Barcelona fa 25 anys buscant una vida millor i totes comparteixen una història d’exclusió social que s’ha heretat de generació en generació.

En els últims 6 anys, algunes han aconseguit accedir a habitatges de lloguer assequible o pels seus propis mitjans però el 67% de les 73 famílies que acompanyem viu encara en solars i fàbriques desocupades o en pisos ocupats. No tenir un habitatge estable significa també la vulneració de molts altres drets:

  • Dret a viure en espais salubres i en habitatges a preu assequible. Accedir a un habitatge de protecció oficial a Barcelona és molt complicat perquè només l’1,5% és públic i assequible. Quan les famílies pateixen un desallotjament, a més, no poden accedir a la Mesa d’Emergències perquè la normativa actual no ho permet.
  • Dret a la salut, perquè el fet d’estar exposades a successius desallotjaments afecta la salut orgànica i emocional.
  • Dret a la no discriminació i al fet que les polítiques i recursos mirin a mig i llarg termini i apostin per l’accés a l’habitatge.
  • Dret a alternatives en cas de desallotjament quan les persones viuen en assentaments.

En aquest sentit, des d’Amics del Moviment Quart Món fem algunes propostes:

  • No desallotjar les persones mentre no hi hagi una alternativa efectiva.
  • Modificar la normativa de la Mesa d’Emergències perquè les persones que viuen en fàbriques desocupades i en solars a Barcelona també puguin accedir a habitatge social d’emergència.
  • Més habitatge protegit específic per a les persones en assentaments i habitatge insegur, tenint en compte que hi ha unitats familiars amb infants.
  • Escoltar les persones que viuen en aquesta situació per saber de primera mà què opinen i què necessiten.
  • Impulsar una política específica de sensellarisme, amb recursos específics i que inclogui les persones que viuen en assentaments. Aquesta política es podria incorporar al Pla de Lluita contra el Sensellarisme de l’Ajuntament de Barcelona i a l’Estratègia Catalana d’Abordatge del Sensellarisme de la Generalitat de Catalunya.

Llegeix aquí l’informe complet que hem fet arribar a l’ONU i aquí la resposta del relator després de la seva visita.