• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

Aquest curs, ens mobilitzem contra la violència!

Aquests dies hem començat totes les activitats que farem amb els infants, joves i adults durant el curs. Ho hem fet tenint el compte l’opinió i les necessitats de les persones participants i amb una visió de voluntariat però hem afegit un fil conductor: la no violència. Us ho expliquem!

“La violència, com els virus, només produeix víctimes: tots sortim perdent quan esclata. A més, igual que passa amb les epidèmies, és millor prevenir que curar. (…) Aquest curs et proposem una mobilització escolar en què elaborarem entre tots una vacuna de pau i bon tracte (…). Atenció que aquesta és una vacuna molt especial: és una vacuna que no es pren, es pensa.”

Aquesta proposta de mobilització contra la violència la fa Unicef amb una iniciativa que, amb el nom Vacuna del bon tracte, convidava a sumar-se als centres escolars en el Dia de la Infància. A Amics del Moviment Quart Món la idea ens ha inspirat per treballar el tema de la no violència i la pau durant tot el curs i ho hem incorporat a totes les activitats que fem amb 56 nens, nenes i joves i amb 11 dones.

A les activitats de lleure que fem amb nens i nenes als barris del Clot, Torre Baró i La Verneda, jugarem amb el violentovirus i fabricarem tirites amb paraules màgiques per curar la violència. Sabem que hi ha un virus que ens pot contagiar i, per això, tindrem vacunes preparades! L’objectiu serà saber que hi ha moltes formes de violència i que amb valors com el respecte, el diàleg i l’empatia podem conviure feliços.

A les activitats d’acompanyament educatiu, en canvi, ens centrarem en les emocions. Farem deures de matemàtiques i llengua però també tindrem temps per llegir contes que parlin de pau, decidir entre tots i totes quins tallers i experiments volem fer i parlar sobre com ens sentim. A final de curs, per cert, esperem tenir tots el nostre carnet d’agent contra la violència!

La tolerància, l’expressió de les emocions, els prejudicis i la reflexió sobre els rols de gènere i la igualtat també seran protagonistes de les activitats que aquest curs farem amb el grup de joves i al grup de dones i d’alfabetització que tenim a l’entitat.

Els drets dels infants, el punt de partida

Fomentar la no violència ha estat sempre un repte transversal a les activitats que hem impulsat des d’Amics del Moviment Quart Món. Aquest curs serà la protagonista indiscutible però anirà acompanyada de dos objectius més que són bàsics: la participació dels infants i adults i la perspectiva de drets.

Des de l’any 2016, de fet, intentem promoure els drets i deures de la infància, en el marc del treball en xarxa que aquests anys ha impulsat la fundació Educo de manera conjunta amb altres entitats socials que treballen amb infància a tot l’Estat.

Vols col·laborar amb nosaltres? T’expliquem com fer-ho!