• c/Clot 21-23, baixos. 08018, Barcelona
  • +34 635 886 930

Un curs 2020-2021 per seguir acompanyant, més enllà del coronavirus!

La pandèmia per la covid-19 ens ha fet replantejar les maneres d’acompanyament per no deixar d’estar al costat de les famílies que coneixem i que pateixen situacions de vulnerabilitat. Durant l’estat d’alarma ens vam adaptar al format online i, ara, en el nou context de ‘nova normalitat’ tornem a visitar les famílies, adaptant-nos a les mesures de seguretat. Fins i tot amb els canvis, continuem reforçant la nostra missió: estar a prop de les famílies allà on viuen i acompanyar-les en els seus processos de vida.

Aquest any 2020 ha portat nous reptes per a tots els sectors de la població. L’aïllament, la por i fins i tot els contagis són factors que han afectat la ciutadania i també les famílies que acompanyem.

La pandèmia per la covid-19 ha portat també una crisi social i econòmica important i està posant sobre la taula realitats invisibles i fràgils, com la de les persones que viuen en situació d’exclusió i en un habitatge inestable. És el cas de les famílies que acompanyem, que han vist agreujades dues situacions en particular: d’una banda, la inestabilitat en l’habitatge, ja que a partir de juliol es van reactivar els desallotjaments que havien estat paralitzats durant la pandèmia i, d’una altra banda, la bretxa digital, ja que la majoria dels nens i nenes ha trobat dificultats per seguir les activitats escolars a causa de la manca de recursos necessaris i les famílies tenen més dificultats per fer tràmits i gestions online.

Davant d’aquesta situació, els infants i els pares i mares ens expressen la utilitat del nostre acompanyament. La Cristina, per exemple, ens diu que al seu fill li va anar molt bé tenir un suport escolar. I les famílies que estan en procés de desallotjament aprecien que les recolzem en la cerca de recursos en aquest moment tan complicat.

En definitiva, la nostra major fortalesa és la proximitat i per mantenir-la, vam idear un protocol per seguir acompanyant amb totes les mesures de seguretat.

Més acompanyament i cures davant la covid

La nova normalitat és canviant i incerta però la confiança que les famílies dipositen en nosaltres ens anima a generar noves estratègies per seguir estant al seu costat. Ens trobem amb diferents reptes però, gràcies a la flexibilitat dels voluntaris i voluntàries i de la voluntat que tenim de cuidar-nos entre totes, podem continuar amb la nostra missió: romandre al costat de les famílies. És per això que les visites no paren.

Seguim visitant les famílies. Aquest curs 2020-2021 el nostre marc d’acció està centrat en les visites a les famílies, per saber com es troben, donar suport en allò que necessitin i combatre la soledat i exclusió que la covid-19 ha agreujat. Anem allà on viuen les famílies i, abans, les avisem de la nostra visita i ens assegurem que ningú estigui en quarantena o hagi tingut símptomes, i apliquem totes les mesures de protecció.

Reduïm les activitats grupals. Aquest curs ens ha fet replantejar algunes de les activitats grupals que fèiem des de fa molts anys, com el reforç escolar i les activitats de lleure. Amb la covid-19, no les podem seguir fent però la nostra intenció és aprofitar les visites que fem a les famílies (especialment aquelles que viuen en assentaments i espais més oberts) per xerrar amb les famílies i jugar o activitats educatives amb els infants d’un mateix grup bombolla. Sí que mantindrem, però, l’activitat d’alfabetització amb dos grups de dones i les activitats de lleure i educatives amb el grup de joves.

Protocol de cures davant el covid. La seguretat és bàsica i creiem que acompanyar no té per què vulnerar-la. Per això, facilitem mascaretes FFP2 a l’equip de voluntaris i voluntàries i en les activitats que portem a terme facilitarem informació i recordarem les mesures higièniques i de protecció a tothom. Encara que tenim moltes ganes de veure’ns, estem prioritzant les reunions telemàtiques de l’equip; també donem suport a les famílies per seguir formacions en línia i, quan és necessari, els hi prestem el material tecnològic necessari per dur-les a terme.

Comptem amb vosaltres per seguir acompanyant!

Res d’això seria possible sense la flexibilitat del voluntariat que forma part de la nostra entitat i volem donar gràcies per la seva resposta i adaptació als canvis! I, sobretot, per voler seguir acompanyant les famílies en les naus, solars o pisos on viuen, més enllà de les activitats formals que veníem fent aquests anys.

Les nostres activitats s’ajusten als nous escenaris. Hi ha molta incertesa pel context que vivim però nosaltres seguim en marxa, donant suport, estant a prop… sent amics i amigues. Si ens vols donar un cop de mà, et convidem a sumar-te amb un donatiu al nostre repte de micromecenatge! Volem seguir acompanyant i ho volem fer segures i amb el material de protecció que es requereix. Ens ajudes?